Mooiste motorroutes in Friesland

Friesland

Wat zijn de mooiste motorroutes in Friesland?

Naast de zee en de Waddeneilanden heeft Friesland nog een mooi groen binnenland waar je oneindig in kunt verdwalen op je motorfiets. Hieronder staan de mooiste motorroutes in Friesland om te ontdekken en ook op deze pagina vind je mooie toertochten. Zit er niets naar je smaak bij? Dan kun je op deze pagina zelf nog op zoek gaan!

Elfstedentocht met de motor

www.motorkleding.nl

Op deze motor-Elfstedentocht ontdek je Friesland op zijn best gedurende 240 kilometer. Je start hiervoor in Makkum aan het water en rijdt zo naar Harlingen. Dan ga je langs het water naar de Sint Annaparochie en Dokkum. Vervolgens steek je aan de monding van het Lauwersmeer het water over naar Lauwersoog en keer je terug onder het Nationaal Park Lauwersmeer via de onderkant van Dokkum. Het laatste stukje gaat richting Leeuwarden en Sneek en dan ben je terug bij je startpunt.  Dit is een toer waar je nog lang aan zult terugdenken en hoort zeker thuis in het lijstje van mooiste motorroutes in Friesland!

Friesland op zijn best

Voor deze route maak je vanuit Ryptsjerk een lus van 220 kilometer. Hiervoor zoek je je weg via Burdaard, waar je de Tergracht oversteekt naar Wanswert. Je rijdt vervolgens langs Hallum, Westhoek en zo naar beneden richting IJsselmeer. Daar passeer je Makkum, Workum en Stavoren tot aan Lemmer waar je weer landinwaarts gaat riching Oosterzee, Joure en Terheme. Van hieruit keer je terug naar je startpunt. Dit is een heerlijke route om de provincie met de motor beter te leren kennen.

Ontdek het binnenland van Friesland

Deze tocht zorgt voor 200 kilometer volop genieten door het binnenland van Friesland. De start en einde zijn beiden in Buitenpost. Je begint deze route richting het noorden. Je gaat boven Dokkum via Holwerd naar de Oude Syl. Van hieruit heb je de kans om richting Leeuwarden te rijden en de stad even een bezoekje te brengen. Dat is zeker de moeite waard. Vervolgens passeer je Winsum, Franeker en Wommels voordat je richting de groene oase van De Alde Feanen gaat rijden. Van hieruit nog een twintigtal mooie kilometers richting het eindpunt. Dit is met recht een van de mooiste motorroutes in Friesland.

Zuid-West Friesland

Dit is een route voor iedereen die houdt om rustig cruisen langs bochtige wegen. Voor deze route begin je in Hallum en rij je binnendoor richting Bolsward. Op je terugweg naar je startpunt rij je via Easterein, Easterlittens en Dondryp. Dit is een prachtige route langs gezellige Friese dorpjes en mooie natuur van amper 85 kilometer.

Nationaal Park Lauwersmeer

Deze motorroute van 125 kilometer start in Ryptsjerk en loodst je via Damwald door het Butefjild natuurgebied. Je rijdt hierbij boven Kollum door richting Zoutkamp naar Lauwersoog. Hier ga je het water over om Friesland weer binnen te rijden. Liefhebbers van watervogels kunnen hun ogen hier de kost geven. Via Dokkum kun je terugrijden naar je startpunt. Dit is een route om op te slaan bij je favorieten van mooiste motorroutes in Friesland!

Om de meren tocht

In Wartena start een prachtige tocht van 160 kilometer die je de verschillende Friese meren laat ontdekken. Hiervoor rij je via Grou langs de Pikmar richting De Herne waar je het Sneekermeer kunt bezoeken. Vervolgens zoek je via Langweer de Langwarder Wielen op en passeert De Küfurd. Het Slotermeer mag zeker niet ontbreken op het lijstje alvorens je via Fluessen en Hegemer Mar je rit afrondt. Nog even rond Ringwiel rijden en dan keer je terug naar je startpunt. Dit is een mooie route voor op zonnige dagen.

Terpelan Route

Deze kortere motorroute van 110 kilometer start in Leeuwarden en is ideaal voor wanneer je daar in de buurt een slaapplaats hebt. Je rijdt hiervoor via Stiens naar Hallum en Fenwert. In Holwerd kun je dan even pauzeren om de Waddenzee te bewonderen. Vervolgens ga je door met de route en kom je langs Dokkum, Kollum en Buitenpost. Het laatste stukje van deze route gaat via De Westereen en Oentsjerk ten daarna keer je terug naar Leeuwarden.

Havenstedenroute

Dit is een tocht voor wie een dagje zeevogels, haventjes, boten en strandjes wil bezoeken. Deze rit telt 130 kilometer en start in Harlingen. Vervolgens bezoek je in zuidelijke richting alle havendorpjes. Denk aan Makkum, Workum, Stavoren, Skarl en Mirns. Van hieruit ga je landinwaarts en via de Schouw en Galmadammen keer je dan naar je startpunt terug. Veel plezier tijdens deze mooie rit!

Friese woudenroute

Deze practige route start in Appelscha. Van daaruit rij je door de prachtige groene bossen en velden die Friesland rijk is. Via Heerenveen neem je de bochtige routes richting Drachten. Je passeert Bakkeveen en Allardsoog en dan keer je via Fochteloo terug naar start. Je ontdekt tijdens deze rit tientallen bosjes in de streek!

Elf fonteinen route

Een van de meest mooiste motorroutes in Friesland. Deze mooie rit langs de 11 fonteinen in Friesland meet 210 km. De route gaat over mooie binnenwegen. Je vertrekt in Dokkum en gaat via Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Wirkum, Bolsward, Harlingen en Franeker weer terug naar je beginpunt. In de link naar de website van Friesland.nl lees je alles over de elf fonteinen en verdere details van de motorroute.